Zawód dietetyka – możliwości rozwoju
Sposób naszego odżywiania ma duże znaczenie dla naszego zdrowia, wyglądu a nawet przekłada się na stan naszego umysłu. Chodź jest to fizjologiczna potrzeba każdego organizmu jej odpowiedni zbilansowany dobór ma duże znaczenie. Wzrasta więc liczba osób, która zauważa potrzebę kontrolowania swojej diety przez specjalistów.
Jednym z najczęstszych powodów dla których szukamy porady u specjalistów jest zmiana trybu życia. Coraz więcej się ruszmy, rośnie nasza świadomość co do wdrożenia zmian i co za tym idzie zmiany diety. Drugą grupą są osoby, które są niejako do tego zmuszone za sprawą wielu chorób i potrzeby dostosowania do nich odpowiedniej diety. Bez względu na powód z pomocą przyjść może nam dietetyk.
Spis treści
Kim jest zawód dietetyka?
Prestiż tego zawodu rośnie z roku na rok. Rośnie też zapotrzebowanie na jego usługi. Lecz kim tak na prawdę jest dietetyk? Dietetyk to wykwalifikowany pracownik ochrony zdrowia posługujący się wiedzą interdyscyplinarną.
Zawód dietetyka obejmuje wiele złożonych działań. Od układania diety pod kontem choroby pacjentów znajdujących się na szpitalnych oddziałach, przez badanie produktów żywnościowych, aż po uświadamianie osób będących na dietach wegańskich czy wegetariańskich o zbilansowaniu ich diety by uniknąć niedoborów.
Do działań wchodzących w skład obowiązków dietetyków wchodzi również nadzór pracowników gastronomii w tym kucharzy oraz osób pracujących przy liniach produkcyjnych w firmach zajmujących się produkcją żywności.
Gdzie może pracować dietetyk?
Dietetyk ma trzy możliwości wyboru kariery zawodowej, należą do niej: praktyka kliniczna, zdrowie publiczne lub gastronomia i przemysł spożywczy. Wśród tak oczywistych miejsc pracy dietetyka jak placówki medyczne czy sanatoria są też inne miejsca, w których ich wiedza jest przydatna. Są to kluby fitness, ośrodki SPA ale też w firmach gastronomicznych, poradniach chorób metabolicznych, placówki oświatowe (przedszkola, stołówki szkolne), placówki służby społecznych (żłobki, domy pomocy społecznej) czy w działach zbiorowego żywienia w placówkach sanitarno epidemiologicznych. Z potrzeb dietetyków korzystają też politycy i gwiazdy. Dietetycy mogą też pracować w firmach produkujących żywność, dbają tam o odpowiedni czas przygotowywania potraw ich jakość oraz oceniają wartości odżywcze i kaloryczne potraw.
Za sprawą unijnych przepisów obecność dietetyków będzie konieczna również w różnego rodzaju firmach. Jednak gdy nie interesuje nas żadna z powyżej wymienionych może warto założyć własną poradnię dietetyczną.
Jak zostać dietetykiem?
Dietetyk musi posiadać szeroką wiedzę interdyscyplinarną dla kompleksowego podejścia do pacjenta. W zakres tej wiedzy wchodzi między innymi biochemia, psychologia, anatomia czy medycyna. Odbywa się to na poziomie studiów wyższych w zawodzie dietetyk. Zarówno studiów licencjackich, magisterskich jak i doktoranckich. Nie bez znaczenia są predyspozycje osoby chcącej zająć się zawodem dietetyka. Specyfiką tef pracy jest umiejętność kontaktu z ludźmi i odpowiednie podejście do pacjenta.
Praca w zawodzie dietetyka a zarobki
Wynagrodzenie dietetyka jest różne i zależy od wielu aspektów. Będąc na początku kariery wynagrodzenie nie będzie zbyt wysokie. Najniższe w granicach 2000 zł miesięcznie uzyskamy w placówkach publicznych czyli służbach sanitarnych czy szpitalach. Podobne zarobki będą w prywatnych firmach zajmujących się gastronomią. Od 2000 zł do nawet 5000 zł miesięcznie uzyskają osoby, które zdecydują się na założenie własnej działalności. Niektórzy dietetycy zarabiają nawet 8000 zł miesięcznie ale jest to niewielki ułamek wszystkich pracujących w zawodzie.
Zmeczony says:
Zastanawiam się nad przekwalifikowaniem. Za długo pracuję na etapie. Czas przejść na swoje…