Wybieramy najlepszą frytownicę gastronomiczną!
W kuchni, sercu każdego baru i restauracji, niezbędny jest profesjonalny sprzęt do gotowania. Kocioł do gotowania zupy, piec do pizzy czy frytownica gastronomiczna to tylko niektóre urządzenia, w które restauratorzy zaopatrują swoje lokale. Jesteś jednym z nich i stoisz przed wyborem idealnego modelu frytownicy? Skorzystaj z naszych porad!
Spis treści
Frytownica gastronomiczna – nie tylko do ziemniaczanych frytek
Wbrew pozorom, gastronomiczne frytownice elektryczne nie służą wyłącznie do smażenia tradycyjnych frytek ziemniaczanych w głębokim tłuszczu. W urządzeniu tym przygotować można wiele innych potraw, np. racuchy, krewetki w tempurze, burgery, ryby. Również same frytki i chipsy da się przyrządzić w zdrowszej wersji, korzystając z innych warzyw lub z funkcji beztłuszczowego przygotowywania dań. Coraz więcej nowoczesnych modeli jest wyposażonych w system cyrkulacji powietrza pozwalający użyć minimalnej ilości oleju do smażenia.
Najważniejsze parametry dobrej frytownicy
Dokonując zakupu urządzenia takiego jak frytownica gastronomiczna czy piec do pizzy, nie można podejmować decyzji w pośpiechu. Należy wziąć pod uwagę m.in.:
- Gabaryty urządzenia – od tego zależy, ile miejsca zajmie frytownica, ale też, czy korzystanie z niej będzie komfortowe. Kompaktowe urządzenia sprawdzają się lepiej w domach prywatnych, w gastronomii są zbyt mało wydajne. W dużej kilku litrowej misie oraz koszu można przygotować większą porcję danej potrawy.
- Budowa – urządzenie musi być stabilne, by bezpiecznie się z niego korzystało. Powinno być wyposażone w wygodny uchwyt, przydatne są też dwie komory. Dzięki takiej budowie w jednej komorze można przygotowywać potrawę w głębokim tłuszczu, a w drugiej beztłuszczowo.
- Moc – wysoka moc ma wpływ przede wszystkim na szybkie nagrzewanie się urządzenia. Działające na najwyższych obrotach frytownice gastronomiczne są szybciej gotowe do pracy.
- Filtry – to obowiązkowy element w każdej porządnej frytownicy. Filtry pochłaniają zapachy i zapobiegają ich rozprzestrzenianiu się po całej restauracji. Najlepiej, kiedy zastosowano dwa rodzaje filtrów – olejowy i węglowy.
Jakie jeszcze funkcje są przydatne?
Nowoczesne frytownice elektryczne mają wbudowane wiele przydatnych funkcji, które ułatwiają korzystanie z urządzenia. Są to chociażby wyświetlacz LCD, minutnik, wskaźnik zużycia oleju, okienko poglądowe. Dobrze, jeśli zadbano też o zabezpieczenia przed przegrzaniem i blokadę otwarcia pokrywy. Takie zabezpieczenia są szczególnie ważne w restauracjach, w których pracuje wiele osób. Dokładna analiza parametrów urządzenia, a także rankingów i opinii użytkowników pozwala wybrać sprzęt, który będzie sprawnie działał przez wiele lat.