Jedzenie

Less waste w kuchni – przepis na wykorzystanie tego co mamy

Trend zero waste posiada coraz więcej zwolenników. Zachęca on do wyeliminowania ze swojego życia różnego typu odpadów i ich ponownego wykorzystania. Mniej radykalne podejście to tzw. less waste, zgodnie z którym warto choćby ograniczyć ilość wyrzucanych rzeczy. Z hasłem tym spotykamy się coraz częściej także w odniesieniu do kwestii kulinarnych.

Gotowanie jest sztuką umiejętnego łączenia poszczególnych składników o różnych smakach, kolorach, zapachach i teksturach. Ale jest to także świadomość każdego produktu i jak najlepsze wykorzystanie każdej jego części do stworzenia nowych dań.

Wykorzystuj przepisy z prostymi składnikami

Kto z nas nie miał takiej sytuacji, gdy otwierając lodówkę lub zaglądając do domowej spiżarni stwierdzał, że nie ma pomysłu, co ugotować. Wielu z nas! Jeśli na pierwszy rzut oka wydaje nam się, że nie wiemy, jak wykorzystać poszczególne składniki, warto poszukać inspiracji w sieci.  Na przykład na stronie www.kaufland.pl/przepisy/swiat-przepisow.html znajdziesz tysiące przepisów na dania na śniadanie, obiad, kolację, deser czy podwieczorek. Nawet jeśli myślisz, że Twoja lodówka świeci pustkami, pewnie posiadasz takie produkty, jak:

  • makaron, kasza lub ryż,
  • jajka,
  • świeże lub mrożone warzywa i owoce,
  • mięso, ryby lub owoce morza,
  • nabiał,
  • pestki i orzechy,
  • przyprawy i zioła.

Już zaledwie z kilku tych produktów uda nam się wyczarować prawdziwe pyszności, które będą nie tylko pożywnym posiłkiem dla całej rodziny, ale także zaskakującym połączeniem smaków. Być może, dzięki takim kulinarnym eksperymentom, nowe dania wpiszą się na stałe do naszego codziennego menu.

Zainspiruj się przepisami 

Zazwyczaj podczas przeszukiwania kuchennych szafek okazuje się, że dysponujemy wieloma produktami, z których możemy zrobić zarówno obiad czy kolację, a nawet przekąskę lub deser. Aby jeszcze lepiej zaplanować nasze kulinarne działania i w pełni wykorzystać produkty, możemy posiłkować się także przepisami. Warto szukać potraw, które pozwolą nam wykorzystać większość składników, które mamy w domu. A w przypadku braków – umożliwią użycie dowolnych zamienników. I tak:

  • zupy, w tym też zupy kremy możesz zrobić ze niemal ze wszystkich warzyw, jakie obecnie posiadasz,
  • podobnie w przypadku sałatek, do których możesz dodać także owoce, nabiał, jajka, makaron, kaszę lub ryż,
  • ugotowany ryż lub kasza, np. jaglana – to jednocześnie świetna baza do zapiekanek, zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich,
  • a z dowolnych owoców można przyrządzić pyszne ciasta lub desery oraz smoothie, a także słodkie dodatki do grillowanych lub pieczonych ryb i mięs.

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *