Jedzenie

Dobre ziarno kawowe to podstawa pysznej kawy!

Przygotowanie aromatycznej i pysznej kawy zależy od kilku czynników. Jednym z nich jest dobór odpowiedniego typu kawy, dostosowanego do rodzaju parzenia. Najlepsza i najbardziej aromatyczna będzie kawa ziarnista, zmielona bezpośrednio przed przygotowaniem naparu kawowego. Jakie są najpopularniejsze rodzaje ziaren? Na to pytanie odpowiemy w naszym artykule.

Kawy z całego świata na wyciągnięcie ręki

Nie trzeba być baristą aby stwierdzić, że najbardziej aromatyczna i najsmaczniejsza kawa, to ta przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren zaparzonych w odpowiedni sposób. Rodzaj kawy, jej pochodzenie i sposób parzenia wpływają na finalny smak naparu. Wybór jest ogromny, gdyż kawę dobrej jakości produkuje się dziś w wielu krajach, a plantacje kawowe znajdziemy na kilku kontynentach. Najdroższe kawowe ziarna jak Kopi Luwak czy Black Ivory Coffee potrafią osiągnąć cenę nawet tysiąca dolarów za funt. Dzięki sklepom internetowym o bogatym asortymencie mamy możliwość spróbowania kawy ziarnistej z najdalszych zakątków świata w zaciszu własnej kuchni. Warto eksperymentować i próbować nowych kawowych smaków, poszukując swojego ideału. Najpopularniejszymi typami kawy są arabica i robusta.

Arabika

Wybór kawy do ekspresu ciśnieniowego może być fascynującą przygodą. Zdecydowanie najwyższą renomą cieszą się ziarna arabiki. Krzewy te są bardziej wrażliwe na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze od robusty, w związku z tym znacznie trudniejsze w uprawie, co przekłada się też na wyższą cenę ziaren. Krzewy dające ziarna arabiki najlepiej rosną w strefach okołorównikowych, w obszarach górskich, dlatego największe plantacje tej kawy znajdziemy między innymi w Brazylii. Arabica jest w smaku zdecydowanie delikatniejsza od swojej kuzynki robusty. Kawa ziarnista arabica bardzo często występuje w formie mieszanek ziaren kilku różnych gatunków, co daje niepowtarzane doznania smakowe. Popularne są tez mieszkanki arabiki z robustą.

Robusta

Krzewy dające kawę typu robusta są zdecydowanie łatwiejsze w uprawie, co znajduje odzwierciedlenie w cenie ziaren. Krzewy te wykazują większą odporność na zmiany klimatu oraz różnego rodzaju szkodniki i drobnoustroje, zatem plantacje robusty znajdziemy w różnych strefach klimatycznych Ameryki Południowej, Afryki czy Azji. Jeśli chodzi o walory smakowe robusty, jest ona zdecydowanie bardziej gorzka od arabiki. Posiada też większą zawartość kofeiny. Inną charakterystyczną cechą jest fakt, iż ten typ kawy tworzy piankę (tzw. crema), dlatego stosuje się ją w wielu mieszkankach kawowych dla uzyskania tak lubianej przez wielu kawoszy charakterystycznej pianki. Z uwagi na niższą cenę oraz ostrzejszy i bardziej cierpki smak, robusta często stosowana jest w kulinariach. W ofercie naszego sklepu znajduje się kawa ziarnista najwyższej jakości: arabica, robusta oraz liczne wysokogatunkowe mieszanki.

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *