Inne

Wyposażenie restauracji – chłodzenie i mrożenie

Chłodzenie i mrożenie produktów spożywczych ma ogromne znaczenie dla smaku potraw i zadowolenia klientów, dlatego tak ważne jest odpowiednie wyposażenie restauracji. Co powinno ono obejmować? Poniżej zamieszczamy kilka przydatnych porad.

Duży wybór urządzeń chłodniczych

Produkty chłodnicze i mroźnicze to niezbędne urządzenia w każdym lokalu gastronomicznym – restauracji, barze, stołówce czy pizzerii. Służą one przede wszystkim do przechowywania żywności w niskich temperaturach – to m.in. komory chłodnicze i mroźnicze, szafy, lady, stoły chłodnicze i mroźnicze, zamrażarki szokowe, witryny chłodnicze, zamrażarki skrzyniowe czy chłodziarki do napojów.

Wyposażenie restauracji w urządzenia chłodnicze

Warto poznać poszczególne urządzenia i sprzęty, które pozwolą bezpiecznie przechować produkty spożywcze, a także zachować ich walory smakowe i zdrowotne. Wybór odpowiednich z nich zależy od lokalu – jego wielkości, charakteru itd. Poniżej omawiamy przykładowe sprzęty, które warto wziąć pod uwagę, przygotowując listę zakupów – to dobry pomysł, aby ustalić wyposażenie restauracji.

Komory chłodnicze i mroźnicze. Jednym z podstawowych urządzeń do chłodzenia i mrożenia produktów spożywczych są specjalne komory. Są one produkowane ze stali wysokiej jakości oraz płyt warstwowych o grubości około 80-100 mm, aby wyeliminować utratę ciepła. Można dostosować komory chłodnicze do swoich potrzeb – wielkości, specyfiki i wyglądu lokalu.

Regały chłodnicze. Praktycznym wyborem są też regały – będą odpowiednie do ekspozycji produktów w sklepach i wielkopowierzchniowych marketach. Powinny być niezawodne, solidnie wykonane, a także energooszczędne i łatwe w utrzymaniu w czystości.

Stoły chłodnicze i mroźnicze. Stoły chłodnicze to uniwersalne urządzenia do wielu lokali gastronomicznych. Mają kilka funkcjonalności – służą do krótkotrwałego przechowywania produktów, które stosunkowo szybko i łatwo się psują. Zapewniają temperaturę podobną jak szafy chłodnicze – od 2°C do 8°C. Produkty w nich przechowywane nie stracą świeżości ani konsystencji.

Szafy chłodnicze. Profesjonalne szafy chłodnicze to wyposażenie restauracji, baru czy innego lokalu gastronomicznego oraz sklepu. Są niezastąpione, jeśli lodówki okazują się niewystarczające i nie spełniają swojego zadania. Do profesjonalnych lokali dobrym wyborem będzie szafa chłodnicza wysokiej klasy.

Wyposażenie restauracji w urządzenia chłodnicze to podstawa – do wyboru są też odpowiednie bemary, witryny chłodnicze, zamrażarki skrzyniowe i wiele innych sprzętów.

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *