Jabłoń malinówka Oberlandzka – czy nadaje się do domowego sadu?
Delikatna, soczysta, z malinowym smakiem i aromatem. Taka właśnie jest jabłoń malinówka Oberlandzka, która już od 1771 roku jest chętnie wybierana przez wielu sadowników i ogrodników. Jak należy ją sadzić i pielęgnować? Czy trzeba przycinać? Do czego można ją użyć? O tym poniżej.
Informacje ogólne
Jabłoń malinówka Oberlandzka dorasta do 5 m wysokości. Jej charakterystycznym elementem jest kulista, gęsto rozgałęziona korona ze zwisającymi pędami, na których już po roku zaczynają pojawiać się pąki. Zaliczana jest do kręgu drzew długowiecznych, albowiem rośnie i owocuje nawet 50 lat! Wykazuje się dużą odpornością na choroby (parch i mączniak) oraz względną na mrozy (może być uprawiana w całej Polsce, niezależnie od regionu). Nadaje się do upraw ekologicznych, albowiem nie wymaga stosowania chemicznych środków ochrony, aby prawidłowo rosnąć i wydawać plony.
Owoce
Jabłoń malinówka Oberlandzka wcześnie wchodzi w okres owocowania, jednak największe zbiory wydaje co drugi rok. Wówczas pozwala cieszyć się charakterystycznym smakiem i kolorem miąższu. Jabłka są delikatne, soczyste i kruche oraz – jak sama nazwa wskazuje – posiadają malinowy posmak i aromat. To właśnie ta cecha sprawia, że drzewko jest tak chętnie wybierane, zarówno przez amatorów sadownictwa, jak i profesjonalnych hodowców. Owoce mają kulisto-stożkowy, nieregularny kształt i cienką, pokrytą buraczkowym rumieńcem, skórkę. Barwa jest na tyle intensywna, że przechodzi na miąższ, zabarwiając go na jasno-czerwony lub różowy odcień.
Do czego wykorzystać?
Owoce jabłoni malinowej Oberlandzkiej mogą być spożywane na surowo, jak i po przetworzeniu. Doskonale nadają się na soki, kompoty czy inne przetwory. Warto jednak zauważyć, że najlepiej smakują kilka tygodni po zerwaniu (dojrzałość zbiorczą osiągają we wrześniu). W warunkach domowych przetrwają do listopada, a przechowywane w chłodni – aż do stycznia. Stosunkowo ograniczony okres przydatności do jedzenia sprawia, że owoce jabłoni malinowej Oberlandzkiej nie stanowią najlepszej propozycji na produkt eksportowy, choć sam transport wytrzymują całkiem nieźle.
Jak sadzić i pielęgnować?
Jabłoń malinówka Oberlandzka, podobnie jak każde inne drzewko owocowe z tego gatunku, najlepiej czuje się na stanowiskach ciepłych i słonecznych. Dla prawidłowego wzrastania wymaga ziemi gliniasto-piaszczystej i lekko kwaśnej (optymalne pH to 6,2-6,7). Choć wykazuje się dość dobrą odpornością na mrozy to jednak zaleca się, aby młode drzewka zabezpieczać przed chłodem. Ważne jest również przycinanie. W sytuacji, gdy nie ma bocznych pędów, należy skrócić drzewko o 70-80 cm.