Dlaczego lepiej jeść świeże owoce morza niż mrożonki?
Ryby i owoce morza są źródłem wielu, istotnych dla ludzkiego organizmu, składników odżywczych. Na ich temat toczy się wiele dyskusji, a najbardziej intrygującym tematem, jest ich stan. Na rynku można bowiem dostać zarówno świeże owoce morza, jak i mrożonki. Te osoby, które konsumują na co dzień mrożonki, argumentują, że nie różnią się one znaczącą od tych świeżych, niemniej jednak różnice pomiędzy nimi są widoczne i dość spore. Dlaczego zatem warto wybierać te świeże produkty niż mrożone? Gdzie łatwo dostać tego typu produkty i jak wybierać te najsmaczniejsze?
Spis treści
Ryby i owoce morza dużo tracą na mrożeniu
Mrożenie co prawda przedłuża datę przydatności produktu do spożycia o kilka, czy nawet kilkanaście dni, jednak w czasie tego procesu produkty – zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego – dużo tracą na zawartości witamin i składników mineralnych. Mrożenie powoduje nieodwracalne zmiany w tego typu produktach, dlatego też nie dostarczają one tylu składników mineralnych, co produkty świeże, nieprzetworzone i naturalne. Co więcej, chłodzenie przemysłowe powoduje, iż w mięsie świeżych owoców morza i ryb tworzą się oraz pojawiają kryształki lodu, które nieodwracalnie niszczą włókna w mięsie ryb oceanicznych, czy też owoców morza.
Warto tutaj wspomnieć również o procesie rozmrażania. To właśnie w tym czasie uwalnia się z mięsa ryb i owoców morza najwięcej witamin, a te składniki, które rozpuszczają się w wodzie, najzwyczajniej w świecie przepadają właśnie w trakcie rozmrażania. Straty dotyczą również walorów smakowych. Mrożonki mają znacznie gorszy smak, niż świeże owoce morza, a dzieje się tak poprzez utratę naturalnie występującej w mięsie wody, która ulega zamrożeniu w procesie chłodzenia przemysłowego.
Niemrożone = zdrowsze
Mrożenie zmienia zarówno wygląd, smak, jakość, jak i zapach ryb i owoców morza. Wybierając świeże produkty pochodzenia zwierzęcego można mieć pewność, że będą one nie tylko smaczne i zdrowe, ale także, że będą prezentowały się dużo lepiej – nie wspominając już o zapachu. Nie sposób jest bowiem rozpoznać nieładnego zapachu w mrożonce, przed jej rozmrożeniem.
Świeże produkty wzmacniają układ odpornościowy poprzez dostarczanie do organizmu wielu dobroczynnych składników odżywczych. Składniki te nie są wypłukiwane z mięsa ryb i owoców morza w czasie rozmrażania, dlatego wybór świeżych produktów to świetny sposób naturalnej suplementacji.
To samo tyczy się smaku. Mrożonka wysuszona w czasie rozmrażania nie umywa się do soczystego kawałka świeżej ośmiornicy, krewetki, czy też kalmara. Świeże produkty mają również znacznie lepszą konsystencję i nieporównywalnie bogatszy bukiet smakowy niż mrożonki.
Gdzie można kupić świeże ryby i owoce morza w Polsce?
Mrożonki dostępne są w niemal każdym większym markecie, ale co ze świeżymi produktami? Tutaj jest kilka możliwości, a jednym z zyskujących coraz większe uznanie sposobów, jest zakup internetowy. Internetowe sklepy rybne oferują szeroką ofertę świeżych produktów w różnych regionach. Świeże owoce morza oraz ryby można dostać już w takich miastach, jak np. Warszawa, czyli miejscu, które z morzem, a tym bardziej oceanem ma mało wspólnego. Stolica nie sąsiaduje z żadnym większym zbiornikiem wodnym, niemniej jednak dostęp do świeżych produktów jest tam niezwykle prosty.
Wystarczy odwiedzić odpowiednią stronę www z morskimi produktami, złożyć zamówienie i cieszyć się zarówno z szybkiej dostawy, jak i z niesamowitych walorów smakowych naturalnych, nieprzetworzonych, a co najważniejsze świeżych ryb i owoców morza.