Jedzenie

Arabica a robusta – jaki rodzaj kawy będzie najlepszy

Czym się kierować kupując dany gatunek kawy? Pojedyncze odmiany czy mieszanki? Kawa Arabica czy kawa Robusta? To jedne z najczęściej zadawanych pytań przez miłośników kawy. Większość ludzi gubi się w wyborze odmiany już na początkowych etapach. I nie jest to zaskakujące. Obecnie na świecie istnieje około 90 gatunków kawowców, ale dominują wśród nich dwa – kawowiec arabski (arabica) i kawowiec Kanefora (robusta). Stanowią one 98% całkowitych zbiorów kawy.

Czym różnią się odmiany kawy Arabica i kawy Robusta?

  • Kawa Arabica ma szlachetny i łagodny smak z pikantną kwaskowatością i wyśmienitym aromatem. Wybierając ten gatunek, należy zwrócić uwagę na wysokość, bliskość równika oraz skład gleby. Doskonałą jakość osiąga kawa pochodząca z plantacji w Ameryce Środkowej i Południowej.
  • Kawa Robusta jest uważana za mocniejszą i bardziej gorzką odmianę. Specyfika tej kawy polega na większej ilości kofeiny i silnie wyrażonej mocy gotowego napoju. Większość ludzi nie może pić czystej Robusty. Często używa się ją do robienia mieszanek kawowych z Arabicą. Robusta uważana jest za kawę mniej wyrafinowaną pod względem aromatu.
  • Mieszanki kawy Arabica i Robusta oraz samodzielne gatunki ziarniste i mielone dostępne są w sklepie z kawą: https://www.sklepsegafredo.pl/. Oferowane rodzaje kawy pochodzą z krajów, gdzie wysokiej klasy specjaliści wyselekcjonowali najlepsze ziarna, dzięki czemu obydwa gatunki posiadają stale ten sam niesamowity smak i aromat.

Skąd bierze się tak ogromna różnorodność mieszanek?

Każda firma produkująca kawę ma ekspertów (technologów), którzy metodą prób i błędów mieszają pojedyncze odmiany kawy, aby stworzyć oryginalny, zbilansowany i bogaty napój. Ponadto mieszanki kawowe pozwalają znaleźć złoty środek nie tylko pod względem smaku napoju, ale także pod względem ceny samej kawy. Jak już podano wcześniej, czysta kawa Robusta praktycznie jest rzadko używana. Tymczasem, łącząc walory smakowe kawy Arabica i Robusty, łączy się również cenę gotowej mieszanki kawowej, która często okazuje się niższa od ceny czystej kawy Arabica, choć smak jest ciekawszy. Chcąc poznać smak samej kawy Arabica i mieszanki z kawą Robusta wystarczy wejść na stronę internetową sklepu z kawą i zakupić odpowiedni produkt.

Wnioski na temat kawy Arabica i Robusta

Czysta kawa Arabica najprawdopodobniej wyda się niewystarczająco mocna lub bardzo miękka. Jest ona polecana osobom, które nie przepadają za mocną kawą. Gdzie dostępna jest oryginalna kawa Arabica. To tutaj można nabyć aksamitną kawę, która po zaparzeniu wydobywa owocowo- kwiatowy aromat oraz nietuzinkowy czekoladowy smak. Jest to średnio palona kawa Arabica o niezwykle bogatym smaku. W sklepie z kawą można zakupić czystą kawę Arabica ziarnistą oraz mieloną. Ziarna kawy zbierane są w Hondurasie, na obszarach Intibuca i Lempira. Tam kawa uprawiana jest jako zrównoważone rolnictwo. Ciemno palona kawa wyróżnia się przyjemną dla kubków smakowych kwaskowatością.

Czysta kawa Robusta wręcz przeciwnie, można uznać ją za bardzo mocną i cierpką. Jeśli jednak ktoś lubi najmocniejszą kawę, Robusta będzie trafnym wyborem. Mieszanki kawy są rodzajem środka pomiędzy Arabiką i Robustą, z przewagą w jednym lub drugim kierunku. Wybierając pomiędzy różnymi mieszankami kaw, warto zagłębić się w kryteria wyboru.

Na co należy zwrócić uwagę mówiąc o mieszankach kawy Arabica z Robustą

Mówiąc o monoodmianach kawy Arabica, nie odczuje się silnej goryczki. Mieszanki pochodzące ze światowych plantacji, są wypalane w najlepszych palarniach kawy, a następnie prażone według sprawdzonych receptur. Starannie wyselekcjonowane ziarna kawy Arabica i Robusty sprzedawane, jako kawa mielona po zaparzeniu wydobywają bogaty aromat i kremową konsystencję. Czy w sklepie z kawą można nabyć kawę rozpuszczalną na bazie mieszanki tych gatunków? Oczywiście dostępna jest kawa będącą wyjątkową mieszanką, Arabica zapewnia aromat, natomiast Robusta nadaje gęstość i jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Nie zapomniano również o miłośnikach kawy bezkofeinowej, która powstaje również ze starannie wypalanej kawy Arabica z Robustą. Dzięki takiemu połączeniu stworzono kawę bez kofeiny o jedynym w swoim rodzaju aromacie orzechów laskowych. Włoska palona kawa uważana jest za bardziej gorzką i mocniejszą, francuska palona za lżejszą. Jest to napój na każdą porę dnia, wiedeńska palona kawa uważana jest za złoty standard, gdy ziarna nabierają złotego koloru, a napar pochodzi ze średniej mocy z wyraźnymi nutami smakowymi.

 

 

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *