Inne

Jak wybrać najlepsze drzwi chłodnicze i mroźnicze?

Wybór odpowiednich drzwi chłodniczych powinien być poprzedzony rzeczową analizą. Prawidłowa decyzja doprowadzi do tego, iż skutecznie ograniczy się energochłonność komory. Jeszcze do niedawna największą popularnością w chłodniach cieszyły się drzwi dwustronne. Obecnie coraz częściej się od tego odchodzi, zastępując je drzwiami przesuwnymi, które są wyposażone w specjalistyczną komorę powietrzną. Na szczęście dostęp do takich rozwiązań jest bardzo szeroki.

Drzwi chłodnicze – w jaki sposób je wybrać?

Wybierając właściwe drzwi chłodnicze trzeba pamiętać o tym, aby podać producentowi odpowiednie wymiary:

  • otworów drzwiowych,
  • otworów znajdujących się w ścianie,
  • futryny.

Tylko na tej podstawie da się dokonać optymalnego wyboru. Wielkie znaczenie ma również pojemność komory, ponieważ analizując ten parametr, wybiera się gotowe rozwiązania lub też wykonuje się drzwi na zamówienie. Coraz większym zainteresowaniem w chłodniach oraz mroźniach cieszą się drzwi rozwierane, w wersji jednoskrzydłowej lub dwuskrzydłowej. Alternatywą są wskazane wyżej drzwi przesuwne, które są bezawaryjne, łatwe w montażu, a oprócz tego solidne i wygodne w użytkowaniu.

Drzwi chłodnicze i mroźnicze – z jakich materiałów powinny być wykonane?

Podczas wyboru drzwi do chłodni i mroźniczych należy skupić się na kilku istotnych parametrach, a przede wszystkim na tym, z jakiego materiału zostały wykonane. Warto zwrócić uwagę na ich grubość, która powinna wahać się w granicach od 8 do 12 centymetrów. Najrozsądniejszym wyborem jest obicie z blachy stalowej, która jest pokryta tworzywem sztucznym. To solidne i odporne na uszkodzenia mechaniczne rozwiązanie. Stal chromoniklowa (nierdzewna) wykorzystywana jest natomiast do okładziny izolacji. Dobrym wyjściem będzie także aluminium.

Wszelkie wątpliwości można rozwiać podczas rozmowy z przedstawicielami wybranego sklepu, więc nie należy obawiać się zadawania pytań. To specjaliści branżowi, którzy będą w stanie porównać konkretne modele i tym samym ułatwić klientowi podjęcie ostatecznej decyzji.

Drzwi chłodnicze – czym się kierować przy wyborze?

Drzwi do mroźni i chłodnicze znajdują zastosowanie w pomieszczeniach, w których temperatura waha się w granicach 0-5 stopni Celsjusza. W miejscach, w których panuje intensywny ruch optymalnym wyborem mogą okazać się drzwi wahadłowe. Wybrany rodzaj można ocieplić przy pomocy pianki poliuretanowej. Nie zajmuje to zainteresowanym dużo czasu.

Ważnym elementem, na którym powinno się skupić własną uwagę jest to, aby drzwi pomagały w utrzymywaniu niskiej temperatury, ponieważ w chłodniach najczęściej przechowuje się jedzenie. Dzięki temu dba się o bezpieczeństwo wszystkich tych osób, które później będą takie produkty spożywać. W pierwszej kolejności trzeba zadbać o to, aby drzwi nie pozwalały na niespodziewany wzrost temperatury, ponieważ będzie to oznaczało bardzo duże straty, gdyż większość produktów, które znajdą się wewnątrz chłodni nada się jedynie do wyrzucenia. Absolutnie nie można do tego dopuścić. Najwygodniejszą opcją okażą się drzwi odsuwane na bok, ponieważ podczas otwierania nie potrzebują zbyt dużo wolnej przestrzeni.

Redakcja InfoMax

InfoMax to ludzie z pasją. Naszym codziennym zadaniem jest dostarczanie wiadomości i ciekawostek na różne tematy. W InfoMax uzyskasz informacje na interesujące Cię tematy, niezależnie od tego, czy szukasz informacji o dziecku, pracy, modzie czy zdrowiu.

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *